Matkapäiväkirja: Puerto Viejo de Talamanca, Costa Rica

Viimeisen reilun kuukauden aikana olen ollut aivan liian suuren inspiraatiopyörteen vallassa. Tämä oli odotettavissa, mutta en ajatellut, että se olisi näin voimakas. Ympärilläni kaikki on uutta ja kaunista ja haluaisin dokumentoida kaiken, mutta en ole oikein keksinyt, mistä aloittaa.


Pakka on jo nyt tarpeeksi sekaisin ja näin ollen tämä tarkoittaa sitä, että en kerro matkastani kronologisessa järjetyksessä, vaan hetken sieltä ja toisen täältä, miten se sitten koskaan mieleeni piirtyykään. En ole matkabloggari, enkä juuri seuraa matkablogeja, mutta olen löytänyt ihania paikkoja, mahtavia ihmisiä, kauniita kohtaamisia ja kokemuksia, jotka haluan tallentaa muistiin itselleni ja suositella muille. 

Matkustan usein miten ihmisten vuoksi, en kohteen. Suuremmoisen ihmisen ja ystäväni, Juan Carloksen ansiosta päädyin Costa Ricaan, Karibianmeren rannalle, pieneen kylään nimeltä Puerto Viejo de Talamanca. Paikka sijaitsee itärannikolla, n. 50 km Panaman rajalta ylöspäin. Tämä oli oikeastaan ensimmäinen paikka, missä minulla oli totaalinen kirjoittamisrauha ja aikaa ajatella. Rauhaa lisäsivät aivan ihanat sadekuurot, jolloin voi vain olla ja kirjoittaa ja kuunnella sadetta. Huoneessani ei ollut lasia ikkunoissa, ainoastaan verkko itikoiden esteenä. Erittäin terapeuttista!Rauhaani lisäsi myös se, että Puerto Viejossa sain myös ensimmäisen kunnon tällin; surffilauta ja aallokko päättivät ottaa naisesta mittaa ja hävisin. Tämän vuoksi vasen korvani oli lähes kuuro ja näin ollen en jaksanut olla kovinkaan sosiaalinen.Puerto Viejo de Talamanca kuuluu Limónin maakuntaan. Limónissa vaihdoin ainoastaan bussia, en tutustunut paikkaan tarkemmin. Kuuntelin ystävääni, joka kertoi, että siellä ei ole sen suurempaa nähtävää kuin San Josésakaan (pääkaupunki). Limón on myös satamakaupunki, jonka läpi kulkee mittaamaton määrä huumeita ja tämän vuoksi paikka on hieman vaarallinen. Niinpä suuntasin suoraan Puerto Viejoon. Matka sinne kestää noin tunnin. 

Puerto Viejo de Talamanca on pieni, turistautunut tuppukylä. Paikallinen väestö on lähinnä mustaa ja rastahenkistä. Kaikki puhuvat espanjan lisäksi myös englantia. Tuntuu, että suurin osa jengistä vain hengaa, mikä on sinänsä ihan ymmärrettävää kuuman ja kostean ilmaston vuoksi. Keskusta on täynnä pieniä ravintoloita, kauppoja ja katumyyjiä. Ilmassa tuoksuu merivesi, kookos ja marijuana.

Mikään ei oikein toimi; etsittyäni jonkinlaista harrastustoimintaa, huomasin, että useamman firman nettisivut on päivitetty tyyliin vuosi sitten. Helpoiten pääsee menemällä suoraan paikan päälle, jos sitten löytää paikan, koska rakennuksissa ei käytetä numerointia. Paikalla ei tosin välttämättä ole ketään, joka kertoisi asiasta, mutta aina voi seuraavana päivänä yrittää uudestaan.Paras kulkuneuvo on fillari, myös bussilla pääsee myös edullisesti. Vuokrasin pyörän lähes joka päivä. Pisimmillään kävin Manzanillossa, noin 20 km. Puerto Viejosta etelään. Manzanillo on reitin viimeinen kylä; yksinkertaisesti tie vain päättyy. Matkaa voi jatkaa kävellen metsään, josta polku vie näköalapaikalle, korkealle kalliolle. Maisema on kieltämättä mahtava, aallot korkeita ja meri syvän turkoosia.Ennen Puerto Viejoa löytyy vielä pienenpi kylä Cahuita, missä on valtavan ihana luonnonpuisto, Parque Nacional de Cahuita. Jos tulet tänne Puerto Viejosta, suosittelen käyttämään bussia. Pyörälläkin pääsee, mutta tie on todella kapea. Pyörätietä ei tietenkään ole. Cahuitassa törmäsin toivottuun matkakohteeseen, apinoihin! Puistoretkelle kannattaa varata aikaa koko päivä, jotta voi kulkea rauhassa ja pulahtaa välillä meren aaltoihin. Hiekkarantaa riittää silmänkantamattomiin.

Seuraavat kuvat ovat kaikki Cahuitasta:Ruoka Karibianmeren rannikolla on aivan käsittämättömän hyvää. Keittiöön kuuluu vahvasti kookos ja niimpä se maistuu useimmissa ruoissa. En osaa tarkemmin mainita yhtä ylitse muiden ruokapaikkaa tai annosta, koska joka kerta kun söin ulkona, söin hyvin. Puerto Viejossa on erittäin hyvä kasvis- ja vegetarjonta. Uskon tämän tulleen turismin myötä, sillä muuten Costa Rican ruokakulttuuriin kuuluu vahvasti liha- ja kanaruoat. Tietenkin tässä maassa hedelmät ja niistä tehdyt mehut ovat aivan taivaallisia; aina tuoreita ja tarjolla lähes litran tuopissa!


Ehdottomasti paras vaatekauppa Puerto Viejossa on Samoa (Click!) Vaatteet ovat paikallista, laadukasta designia ja sen vuoksi hieman hintavia. Suomen hintoihin verrattuna kuitenkin mielestäni edullisia ja tarjontaa on niin naisille, miehille ja lapsille. Paikasta löytyy myös ihania koruja, laukkuja ja muita asusteita.
Muutama käytännön vinkki:

San Josésta pääsee suoraan Puerto Viejoon. Ei tarvitse käydä Limónissa. San Joséssa tulee mennä osoitteeseen 12 Str.7/9th Ave.Transportes Mepe. Puerto Viejossa lippu kannattaa hankkia muutamaa päivää aikaisemmin, ei 10 min. ennen bussin lähtöä. 

Puerto Viejosta on lyhyt matka Panamaan ja Isla Del Cocoon. Jälkimmäinen kuulemma kaunis paikka ja tätä minulle suositeltiin useampaan otteeseen, mutta aikataulun vuoksi skippasin kohteen. Puerto Viejosta sinne tehdään muutaman päivän retkiä, mutta saarelle pääsee helposti myös omatoimisesti; ensin bussilla Sixaolaan ja sieltä lautalla kohteeseen. 

Kannattaa varautua siihen, että kuumuuden ja kosteuden vuoksi vaatteita ei saa kuivaksi. Kuljin koko viikon märissä vaatteissa. Mutta siihenkin tottuu! 
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linssi-punajuurilaatikko (vegaaninen)

Mansen blogikirppiksen tunnelmia

Raparperilikööri