Tarinaa takista

Joillakin vaatteilla vain on tarina. Sitten siihen kirjoittaa palan omaansa, lyhyesti tai pitkästi, mutta kirjoittaa kuitenkin.  

Friitala, her & his, suomalainen muotoilu, 70's, fida

Löysin tämän vanhan rotsin muutama vuosi sitten Hämeenlinnan Fidasta. Lempikauppani missä tahansa kaupungissa. Maksoin siitä niinkin paljon kuin 25 €. Väri ei ole paras mahdollinen itselleni, "...mutta jos laittaa huivin, niin se pelastaa tilanteen", ajattelin. Suunnittelin myös, että jos takki jää roikkumaan naulakkoon, uusiokäytän materiaalin johonkin muuhun.


Friitala, her & his, suomalainen muotoilu, 70's, fida

Takin nahka on ihanan ohutta, pehmeää, paikoittain "arpista" ja toinen hihakin on hieman haalistunut. Siinä on ohut vanuvuori ja muutaman sentin liian lyhyet hihat. Ylin nappi ja napinläpi ovat kyllästyneet virkaansa ja pompahtavat auki silloin kuin heitä huvittaa. Takin vioista ja elämänarvista huolimatta meistä tuli hyvät ystävät. Parhaimmillaan se on ollut keväällä ja syksyllä, mutta myös talvella, jos pakkaslukemat eivät nouse liian korkeiksi. 


Friitala, her & his, suomalainen muotoilu, 70's, fida

Kerran eräs ikäiseni kollega tiesi kertoa, että takki on Friitalan mallistoa, Her & His, (vai oliko se toisinpäin?) ja niitä on valmistettu 70-luvun alussa. Hänen vanhemmillaan oli myös samanlaiset. Aikansa unisex -tuote siis. Mielenkiintoista! 


Sattumalta törmäsin kerran jossakin kauppakeskuksessa vanhempaan rouvaan, jolla oli päällään muuten samanlainen takki, mutta polvipituinen ja ilman huppua, tyylikkäällä kauluksella varustettuna. Olisin halunnut hänenkin takkinsa, oli nimittäin ihan hiton hieno! 


Muutama päivä sitten luovuin tästä takistani. Toistaiseksi. Minulla on lähipiirissä eräs suurinpiirtein samankokoinen, jonka kanssa meillä on keskinäinen vaatteiden lainaamo. Jos jokin vaate kyllästyttää tai on käynyt pieneksi tarjoan sitä hänelle ja päinvastoin. Lainaamo toimii myös muissa tuotteissa, kuten huonekaluissa. Laina-aika on usein vuosia ja tuote palautetaan, kun taas toinen on siihen kyllästynyt. Jos lainaaja ei enää halua sitä, sen saa viedä kiertoon. Minulla on aavistus, että takinkaipuu saattaa vallata sydämeni vähiten odotetulla hetkellä. 


Takki on nyt Lontoossa. Muodin mekassa. Luotettavissa käsissä. Ja vieläkin, yli 40 vuotta valmistumisensa jälkeen se ajaa asiansa; tyylikäs, lämmin, käytännöllinen, yksinkertaisesti vaan tosi hieno! 

Friitala, her & his, suomalainen muotoilu, 70's, fida

Friitala on aikoinaan tehnyt ihania takkeja, omastakin garderopista löytyy useampi. Koko tehtaan historia on tarina erikseen. Surullista, että sekin yritys poljettiin alas. Jos vaatteen voi tehdä näin, miksi meillä on niin paljon halpatuotantoa?  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linssi-punajuurilaatikko (vegaaninen)

Mansen blogikirppiksen tunnelmia

Raparperilikööri