Eleganssia 40-lukua

Sain käsiini Muoti ja kauneus -lehden vuodelta 1941. Kyseessä on näytenumero, todennäköisesti siis ihka ensimmäinen, joka on ilmestynyt. Eurooppa elää sodan varjossa, kankaat ovat kortilla ja suomalaisista kirjakaupoista ovat hävinneet ulkomaiset muotijulkaisut. Ajan ankeudesta huolimatta pääkirjoitus kertoo kauneuden kaipuusta: "Naismaailman tahoilta lausuttiin suoranainen toivomus omasta muotilehdestä, sillä nyt jos koskaan jokainen nainen tuntee tarvitsevansa esikuvia, kaavoja, ohjausta ja neuvoja voidakseen tehdä siitä kangaskappaleesta, jonka hän voi itselleen hankkia, mahdollisimman käyttökelpoisen ja miksipä ei myös mahdollisimman kauniin pukimen. Kauneuden viljely on tärkeää mielialamme vuoksi."Lehti on täynnä kauniita vaatteita ja niiden kauniita kantajattaria. On aamupäiväpukua, kävelypukua, iltapäiväpukua, iltapukua, päivällis-, vierailu- sekä teatteripukua. Löytyypä vielä myös teepuku, lounaspuku, urheilupuku ja pukuja lapsille. Lisäksi erikseen esitellään vielä takkeja, hattuja, kampauksia sekä ihonhoidon A ja O. Lehdessä vilahtaa yksi muodin ikivihreä, Nina Ricci. Vielä tuolloin ei näköjään tunnettu käsitettä vaate

Köyhyys on selvästi ruokkinut luovuutta; vaatteista on pyritty tekemään mahdollisimman monikäyttöisiä, pingviinipuvusta saadaan iltapuku, kun päälle puetaan pitkä iltahame. Esiliina toimii paremmassa tilaisuudessa hartioilla viittana. Eräs pitkä iltapuku oli suunniteltu myös niin, että bileiden päätteeksi hameosan voi "vyötäisiltä nostaa hartioille niin, että hameen pituus lyhenee raitiovaunuun ja jalankävelyyn sopivaksi." 

WOW! 

Lehden mukaan bensiinipula loi tämän puvun. Bensiinipula siis katkaisi helmat, koska pitkät liepeet eivät sopineet yökävelyyn tai ratikkaan. Lehdessä muotisalongin johtajatar Aili Salli Ahde suree suurten iltapukujen kuuluvan "tuulen viemään". Onneksi bensiinipula toi yö- ja aamupukueleganssin; "Kun myöhäisistä kotikutsuista ei voida palata jalkaisin, on vieraiden yövyttävä ja viehättävä yöpuku ja aamukahviseurusteluun sopiva asu kuuluvat nyt sen vuoksi vierailuvarusteisiin." 


Aamupukueleganssi?! (7.25 am. Kuinka ollakkaan, että juuri nyt satuin vilkaisemaan omaani!!!!)

DIY -ilmiö on ollut vahvasti olemassa ja ohjeita löytyy hatuille, joita voi valmistaa kotona ilman hattutukkia tai muita erikoisvälineitä.
Tykkään tämän aikakauden yksinkertaisuudesta, pingviinihihoista, koruttomuudesta, askeettisuudesta, kapeista silhueteistä, lantiota korostavista taskuista ja poimutuksista. Toimittajan sanoin näissä on: "Linjojen ja suhteiden arkkitehtoonista harmoniaa, terästyksenä älyn hienoa kirpeyttä yksityiskohdissa."
Tykkään myös arvokkuudesta ja hitaudesta, joka ei ehkä sinänsä näy kuvissa, mutta lukiessa korostuu lähes jokaisessa lauseessa. Toivottavasti se näkyy omissa töissänikin, niin että päätoimittaja Anna Kaarikin ihastuisi niihin: "Hartaudella työskenneltyihin luomuksiin, joista kuvastuu luomisen ilo ja kunnioitus kankaaseen.        

Muotikuvat Pinterestistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linssi-punajuurilaatikko (vegaaninen)

Mansen blogikirppiksen tunnelmia

Raparperilikööri